28 червня
На Хмельниччині вшанують пам'ять полковника армії УНР Петра Болбочана

28 червня 2017 року в селі Балин, що в Дунаєвецькому районі, відбудуться урочистости з вшанування пам'яти полковника армії УНР Петра Болбочана, організовані місцевим осередком ВО "Свобода".

Відбудеться молебень за участи священників УГКЦ та УПЦ КП, встановлення та освячення хреста на могилі полковника.

Участь у заходах візьмуть депутати Хмельницької обласної ради від ВО "Свобода". Початок о 9:00.

Місце проведення: с. Балин Дунаєвецього району Хмельницької области, де й похований Петро Болбочан.

Історична довідка. Петро Федорович Болбочан народився 5 жовтня 1883 року в селі Ярівка Хотинського району Чернівецької області. У 1905 році закінчив Кишинівську духовну семінарію. 1909 року ‒ Чугуївське піхотне юнкерське училище, де під час навчання організував український гурток для поширення рідного слова.

Під час Першої світової війни ‒ офіцер 38-го Тобольського полку. Нагороджений орденом за виявлену хоробрість.

Після революції активно розпочав організацію українських військових частин і допоміг у формуванні 1-го Українського полку ім. Б. Хмельницького.

5 листопада 1918 року отримав звання полковника армії Української держави.

У грудні 1918 року Директорія УНР призначила Болбочана командувачем Лівобережною групою Армії УНР, яка протистояла наступу Червоної армії зі сходу. Він категорично виступав проти спільних дій з більшовиками і вважав, що варто боротися лише за "самостійну демократичну Українську Республіку, а не за єдину Росію, яка б вона не була, монархічна чи більшовицька".

28 червня 1919 року о 22:00 Петра Болбочана розстріляли на станції Балин. Там само, за півкілометра від станції, його було поховано.

Як наголошували сучасники, "полковник Болбочан ‒ найвизначніший отаман української армії того часу". Він був успішним командиром, якого поважали і прості солдати, і старшини, викликав заздрість у бездарних воєначальників-кар'єристів та ненависть у ворогів. Через його тверду позицію та військові успіхи у боротьбі з Червоною армією за Петра Болбочана ("живого чи мертвого") більшовики обіцяли 50 тис. крб.

Прес-служба Хмельницької обласної організації ВО "Свобода"