7 вересня 2016
Олег Лопатовський: Тарифна політика влади порушує більшість законодавчих принципів держрегулювання цін на житлово-комунальні послуги

Широкі дискусії навколо тарифів на комунальні послуги для населення, які стрімко зростають через необґрунтоване підвищення ціни на газ, чомусь не зачіпають питання відповідності чинному законодавству. Враховуючи, що нині влада в багатьох випадках свідомо ігнорує український закон - це не дивно.

Хочу нагадати, що в Україні діє Закон № 1875-IV від 24.06.2004 "Про житлово-комунальні послуги", яким у тому числі закріплені принципи державного регулювання цін на житлово-комунальні послуги.

Зокрема, є принцип доступності житлово-комунальних послуг для всіх споживачів. Третина українців (це тільки за 2015 рік) не може сплачувати послуги і вимушена отримувати принизливі подачки у вигляді субсидій. Зі стартом опалювального сезону за новими цінами, цілком імовірно, для майже половини українців житлово-комунальні послуги стануть фактично недоступними.

Може, для уряду та НКРЕ це буде несподіванкою, але є принцип відповідності оплати житлово-комунальних послуг їх наявності, кількості та якості. Насамперед, питання - в якості. У країнах ЄС газ проходить спеціальне очищення. А в Україні люди вимушені платити за брудний газ, який ледь горить. Стандартна норма теплоти згоряння природного газу в Україні - 7600 ккал/м3, що за європейськими мірками є низькою якістю. У Європі середні показники - це 9000 ккал/м3. У будь-якому разі ціна газу повинна бути пропорційна його якості.

Ба більше, ні НКРЕКП, ні олігархічні газорозподільчі компанії не розголошують детальну інформацію про структуру ціни на газ та тепло, порушуючи принцип відкритості, доступності та прозорості структури тарифів для суспільства.

За останні 2, 5 роки тарифи на комунальні послуги зросли щонайменше у 5 разів, у той же час, за даними Держслужби статистики України, у 2015 році номінальна заробітна плата українця зросла на 20, 5% проти 2014 року, а реальна - зменшилась на 20, 2%. У законі ж прописаний принцип випередження зростання доходів населення над зростанням тарифів.

Щодо принципу створення умов для залучення інвестицій на модернізацію виробництва, зниження собівартості та підвищення якості послуг. Більшість українського газу видобуває державна компанія "Укргазвидобування". Свого часу її керівництво визнавало, що для прибуткової роботи достатня ціна - 3500 грн за тис. кубометрів природного газу, з них 600 грн - інвестиційна складова. Цього вистачає, щоби бурити нові розвідувальні свердловини і облаштовувати видобуток.

І наостанок, щоби регулювати дотримання принципу відповідності рівня тарифів розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, необхідно чітко визначити усі економічні показники на рівні законодавства. Нині цей принцип є декларативним і, судячи з усього, надприбутки олігархічних монополій, які отримують із гаманців простих українців, влада вважає цілком "економічно обґрунтованими".

Олег Лопатовський, голова Хмельницької обласної організації ВО "Свобода"