27 квітня
Олег Лопатовський: Свободівська команда задала шалений темп розвитку місту Хмельницький

27 квітня 2017 року голова Хмельницької обласної організації ВО "Свобода" Олег Лопатовський взяв участь у Форумі економічного розвитку Хмельницького. По завершенню ми запитали свободівця про його враження від масштабного заходу та поговорили про роботу партійного осередку на Хмельниччині.

Олег Лопатовський долучився до лав ВО "Свобода" в 2009 році. 2 квітня 2016 року на звітно-виборчій конференції його обрали головою Хмельницької обласної організації. Із 2008 року веде успішну підприємницьку діяльність, забезпечуючи містян робочими місцями та гідною оплатою праці. Як і більшість місцевих свободівців є волонтером благодійного фонду "Волонтери Поділля".

- Олеже, у Форумі економічного розвитку Хмельницького Ви брали участь як голова свободівського партійного осередку чи як підприємець?

- Насамперед як хмельничанин, який не хоче бути осторонь розвитку міста і прагне зробити свій внесок у цей процес. І вже потім як голова обласної "Свободи", волонтер і підприємець.

- Охарактеризуйте захід трьома словами.

- Складно, але спробую. Масштабний. Інноваційний. Ефективний.

- Що найбільше вразило?

- Важко щось виокремити. Для Хмельницького ‒ це новий рівень та кардинально інший формат. За весь час не пам'ятаю проектів подібного масштабу, спрямованих на розвиток міста та покращення його іміджу, у тому числі й на міжнародній арені. Скажу одне, якщо навіть поважні посли у своїх щільних графіках знайшли час відвідати форум, то міська влада, бізнес та громада на вірному шляху.

- Чи багато місцевих свободівців долучилися до участі в форумі?

- Багато. Ба більше, деякі з них є ідейними натхненниками та організаторами цього заходу. Сама ініціатива об'єднати підприємців та інвесторів навколо розвитку Хмельницького власне належить міській раді, яку нині очолює побратим Олександр Симчишин. До речі, один із ключових спікерів форуму.

- Які перспективи на майбутнє Ви намітили для себе за результатами форуму?

- Обов'язково будемо долучатися до реалізації презентованих міським головою інвестиційних проектів. Це сучасні проекти, які неодмінно ведуть Хмельницький на якісно новий рівень: розумне довкілля; індустріальний парк; створення логістичного центру; створення fashion-платформи та інші. Форум продемонстрував довіру підприємців та громади до міської влади, адже зібрав близько 800 учасників. Влада, своєю чергою, показала, що відкрита для співпраці і ніхто не повинен лишатися осторонь.

- Поговоримо про діяльність Хмельницької обласної організації ВО "Свобода". Основна увага приділяється обласному центру чи вдається охопити й райони?

- Звісно, працюємо по всій області. Лише за останній рік я особисто з заступниками та депутатами відвідали майже всі місцеві партійні осередки від найбільшого до найменшого. Виникла необхідність у зміні формату нашої роботи, адже багато активних свободівців зайшли в місцеві ради, були призначені керівниками структурних підрозділів органів місцевого самоврядування, стали у керма комунальних підприємств. Загалом "Свобода" на Хмельниччині ‒ це десятиліттями загартований та перевірений механізм, який безперебійно працює. Значну увагу приділяємо покращенню якості роботи свободівців у місцевих радах, адже на них лежить величезна відповідальність ‒ не зрадити виборців. Проводяться навчання, вишколи, партійці займаються самоосвітою.

- Щодо фракції ВО "Свобода" у Хмельницькій обласній раді. Відомо, що усі депутати-свободівці закріплені за округами у м. Хмельницькому. Тобто їх діяльність зосереджена в місті?

- Ні в якому разі. За кожним із депутатів закріплено ще по кілька районів, де вони у співпраці з місцевими свободівцями та громадою вирішують актуальні для мешканців проблеми.

- Можете навести приклади результатів їх роботи по області?

- Таких чимало. Із останнього: за наполяганням Юрія Смаля обласна рада звернулася до міністра агрополітики України з проханням встановити законність здійснення перевірки на ДП ДГ "Пасічна". Є підозри, що підприємство умисно доводять до банкрутства, аби згодом ліквідувати та віддати задарма. На вимогу Юрія Валентиновича створено робочу групу при Хмельницькій ОДА з вивчення законності діяльності ПАТ "Хмельницькрибгосп". Відомі беззаперечні факти, що місцеві б'юджети внаслідок цього несуть величезні втрати. Завдяки численним запитам Дмитра Лучкова зупинено незаконну вирубку лісу на західній околиці села Прибузьке Пирогівецької сільради та виявлено шкоду в розмірі 7 млн грн. Також за сприяння свободівців збережено лікарню та поліклініку у селищі Понінки Полонського району. Спільно з депутатами Летичівської селищної ради вдалося захистити право учасників російсько-української війни на безкоштовне отримання земельної ділянки. Артем Ромасюков активно займається збереженням культурної спадщини. На його запити із обласного бюджету спрямовано 120 тис. грн на придбання комплекту меблів для Хмельницького музичного училища ім. В.І. Заремби та 200 тис. грн на ремонт даху Хмельницького обласного художнього музею, будівля якого є візитівкою міста із 113-річною історією. Я можу продовжувати довго.

- Переконливо. Але регіональні ЗМІ про це не говорять.

- У нас немає так званих кишенькових ЗМІ ні в області, ні в Україні. Більше того, ми принципово не використовуємо для інформування населення про діяльність ВО "Свобода" на Хмельниччині ні газету міської ради "Проскурів", ні муніципальну телерадіокомпанію "Місто". У нашому розпорядженні соціальні мережі, партійний сайт та газета. Замовні сюжети, то не по-свободівськи.

- До речі, оцініть, будь ласка, роботу Хмельницького міського голови Олександра Симчишина та його команди. Як мешканець міста спостерігаєте позитивні зміни?

- Якщо відверто, свободівська команда задала такий шалений темп розвитку міста Хмельницький, що навіть я не встигаю відстежувати всі зміни. Варто відволіктися на вирішення проблеми в інших територіальних громадах області, як побратими вже розповідають про чергове нововведення. Міській владі вдається за надзвичайно короткі терміни реалізовувати проекти, про які ще кілька років тому хмельничани могли лише мріяти.

- І наостанок, коротко про плани на майбутнє Хмельницької обласної організації ВО "Свобода".

- Усе просто. Бути в авангарді процесів розвитку кожної територіальної громади на Хмельниччині.

Анна Мунько