27 квітня
Форум економічного розвитку Хмельницького ‒ місце, де творилося майбутнє міста

27 квітня 2017 року у місті Хмельницький відбувся перший Форум економічного розвитку Хмельницького: Ринок інновацій та можливостей. Захід об'єднав близько 800 учасників, у тому числі і міжнародного рівня.

У рамках форуму міський голова Олександр Симчишин презентував 10 інвестиційних проектів розбудови міста, які покликати об'єднати зусилля влади, бізнесу та громади. Серед них: створення логістичного центру, індустріального парку, сучасного комплексу з переробки сміття, модернізації громадського транспорту, а також розвитку легкої промисловості.

Спікерами форуму також виступили Максим Нефьодов ‒ перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України; Віктор Гурський ‒ виконавчий директор ГО "Соціал буст"; Юрій Шафраненко ‒ директор Департаменту відновлювальних джерел енергії Держенергоефективності; Тарас Бик ‒ керівник програм та спеціаліст з проведення досліджень Міжнародного республіканського інституту; Дмитро Райфшнайдер ‒ архітектор в RD architectural group та інші.

Місцеві свободівці взяли активну участь у цьому масштабному заході, а деякі з них були його співзасновниками та організаторами. Ми запитали націоналістів їх думки про форум і поцікавилися загальними враженнями.

Хмельницький міський голова, свободівець Олександр Симчишин, спікер:

"Завдяки спільним зусиллям влади. Громади та бізнесу розроблено проект Стратегії розвитку міста Хмельницького до 2025 року. Цей документ є орієнтиром, який першочерговим визнає бачення розвитку Хмельницького як міста-підприємця. Сього ми мали нагоду напрацювати нові ідеї та проекти, що забезпечать економічне зростання міста, а також обговорити попередньо розроблені проекти".

Заступник Хмельницького міського голови, свободівець Володимир Гончарук, організатор:

"Ми створили умови, коли усі учасники зможуть висловити свою думку і вона буде врахована. Кожен отримав записник для нотування ідей, пропозицій, побажань тощо. По завершенню форуму учасники мали можливість залишити свої записники з ідеями у волонтерів, які ми потім опрацюємо і врахуємо в роботі над реалізацією стратегії розвитку міста".

Заступник Хмельницького міського голови, свободівець Андрій Бондаренко, учасник:

"Насамперед я акцентував увагу на напрямах своєї роботи в міській раді ‒ транспорт і архітектура. Важливо було поспілкуватися з представниками бізнесу і зрозуміти, чи готові вони співпрацювати над реалізацією стратегічних проектів у місті. Наприклад, у межах проекту заміщення автобусів класів А, В на тролейбуси на маршрутах загального користування. Це взаємовигідний проект державно-приватного партнерства, реалізація якого дозволить усунути дублювання маршрутів, зменшити щільність транспортних потоків у центральній частині міста, коротити викиди CO2 на 1330, 58 т за рік".

Депутат Хмельницької міської ради від ВО "Свобода", голова комісії з питань бюджету, фінансів і децентралізації Леся Герасимчук, організатор:

"Це форум справді міжнародного рівня. Чимало цікавих особистостей, які мають величезний досвід успішної діяльності як підприємницької, так і соціальної. Загалом організація відповідає вищим стандартам комунікативних заходів подібного рівня. Сьогодні це, безумовно, найбільш інноваційне місце для реалізації можливостей".

Голова Хмельницької міської організації ВО "Свобода", депутат міської ради Віталій Діденко, учасник:

"Успішний форум економічного розвитку є доказом того, що влада зробила перший крок на зустріч громаді та бізнесу. У Хмельницькому це без перебільшення уперше. Сьогодні усі, хто мав бажання долучитися до розвитку міста мали можливість безперешкодно взяти участь у форумі, без будь-якої цензури та спеціальних перепусток. "Політика відкритих дверей" міського голови та ради в дії.. Нині для бізнесу найголовніше, щоб влада не перешкоджала успішній діяльності. Сьогоднішній захід це новий це початок заміни системи, підходів і принципів - відтепер влада, бізнес та громада мають можливість разом планувати майбутнє Хмельницького.

Радник Хмельницького міського голови з питань взаємодії з учасниками російсько-української війни, доброволець Легіону Свободи Ігор Олійник, учасник:

"Найперше, участь у форумі надала потужний поштовх для саморозвитку. Звісно, враховуючи специфіку своєї діяльності в міській раді я спілкувався з присутніми переважно на предмет співпраці щодо надання волонтерської допомоги нашим бійцям на передовій. І дуже прикро, що захід довелося розпочати з хвилини мовчання. 25 квітня, біля с. Новгородське куля ворожого снайпера обірвала життя 22-річного хмельничанина Івана Мельника, солдата-контарктника 95 аеромобільної бригади".

Депутат Хмельницької обласної ради від ВО "Свобода" Юрій Смаль, учасник:

"Вражений високим рівнем організації заходу. Хмельницький такого ще не бачив. Я побачив і почув для себе багато нового. Кожна історія, кожен виступ, ідея надихають. Особливо зацікавив проект розвитку, я б сказав реанімації, Міжнародного аеропорту Хмельницький. Я в обласній раді давно займаюсь цим питанням ‒ там результати поки невтішні. Дуже добре, що міська рада готова взяти на себе лідерську роль в управлінні розвитком аеропорту. Пишаюсь тим, що сьогодні став частиною справді історичної події, де творилося майбутнє міста".

Розмовляла Анна Мунько