24 травня
Олександр Симчишин: Щоб наше місто змінювалося, потрібно змінюватись нам самим

Що робити, щоб Хмельницький позбувся слави "базарного міста" і чи така вже ця слава погана. Про це говоримо з міським головою свободівцем Олександром Симчишиним.

- Не секрет, що до нашого міста завжди їздили лише на ринок. Але тепер у міській раді заговорили про привабливість Хмельницького для туристів. Чи реально це і чи є що показати?

- Я дуже радію з того, що останнім часом про Хмельницький в Україні заговорили як про місто фестивалів. Більшість з них ‒ нові. Це і рок-фестиваль, і медовий фест, багато инших мистецьких подій. Останнім часом у своїй роботі ми зробили дуже сильний акцент на розвиток культури, адже це потрібно не лише для розвитку туризму, а й для комфорту самих мешканців. Якщо ще донедавно хмельничани нарікали, що їм "нікуди піти", то тепер культурне життя міста вкрай насичене. Щоправда хочеться, щоб мешканці відвідували наші заходи активніше.

- То слава "базарного міста" вже в минулому?

- У такій славі, як на мене, немає нічого поганого. Ринок ‒ це і розвиток промисловости, і підприємництва. Головне, щоб він був цивілізованим, модернізувався. Ніякої стихійної торгівлі ‒ лише законно оформлені працівники, жодних МАФів у невстановлених місцях, жодної реклами там, де це заборонено. Але найголовнішим завданням для нас є створення клімату, сприятливого для інвестицій. За ними ‒ майбутнє благополуччя Хмельницького. Над цим працюватиме окрема команда ‒ Агенція розвитку міста. Також з цією метою нещодавно провели грандіозний Форум економічного розвитку.

- Безумовно, хмельничани помічають, скільки роботи виконується у місті останнім часом, як змінюється на краще Хмельницький. Де Ви берете гроші на такий, без перебільшення, прорив у розвитку?

- Гроші в скарбниці міста не беруться нізвідки. Їх потрібно заробляти. Для цього проводимо чималу роботу. Ми проаналізували темпи надходження коштів за перший квартал 2017 року, і вони дуже тішать. Готуємося до того, щоб пропонувати на липневу сесію уточнення до б'юджету. Ресурс, який пропонуватиметься до розподілу, досить вагомий. Наповнення дохідної частини особливо тішить за тими показниками, які залежать від роботи органу місцевого самоврядування. Так, наприклад, пригадуєте, як ми раділи минулого року сумі зібраних коштів із забудовників, як пайову участь в розвитку інфраструктури. На цей рік запланували стільки ж, але вже зараз бачимо, що цей план перевиконаємо. Прогнозуємо, що сума сягне 25 млн грн. Маємо доходи з депозиту. Якщо рік тому він приніс нам 13 млн грн, то цьогоріч можемо заробити вдвічі більше. Маємо перевиконання доходів і по податках. Це дозволяє нам спрямовувати значно більші кошти на будівництво та ремонти доріг, садочки, школи, лікарні тощо. Темп, який ми напрацювали, збережемо.

Розмовляв Андрій Шевчук