26 липня
Михайло Посітко: Кам'янець-Подільська влада проти старовинної бруківки

На чергову сесію міської ради (1 серпня) я разом з помічником-консультантом Володимиром Кондруком підготували проект рішення "Про обмеження щодо використання сучасних матеріялів при мощенні доріг та тротуарів на території Національного історико-архітектурного заповідника "Кам'янець". Проект покликаний заборонити використання ФЕМ-плитки у мощенні доріг та тротуарів при виконанні ремонтних, реставраційних робіт у Старому місті. На території заповідника має використовуватись тільки оригінальний матеріал або ж аналог натурального походження - так вважають свободівці. Це дозволило би врятувати старовину, яка ще наразі залишилась на території заповідника.

Вчора на земельній комісії наше звернення налякало частину депутатів провладної більшості. Адже бізнес, побудований на укладанні ФЕМ-плитки в нашому місті, процвітає і всіляко підтримується владою. Ми не проти використання цього матеріалу. Прибудинкові території, деякі майданчики, тротуари можуть бути вимощені ним. Але ми категорично проти того, що дехто будує бізнес на продажі старовинної бруківки, безпідставній заміні вічного каміння на нову крихку плитку, зокрема на території Старого міста. Подивіться на міста-пам'ятки світового значення. Кожен камінь, закладений сотні, тисячі років тому, оберігається. Коли йдеш по стертому до блиску старовинному мощенню ‒ розумієш, що пращури, які жили тут кілька сотень років тому, ходили цими ж шляхами, по цій самій бруківці. В тому-то і цінність старовини. Не замінити, а зберегти.

Сьогодні, 26 травня 2017 року, о 9.00 міський голова скликав нараду з проблем Старого міста, і вчорашні настрої щодо економічної привабливості (для декого) нової ФЕМ-плитки вже звучали гучно. Керівник Департаменту ЖКГ був оригінальним: запропонував зберігати автентичність болотяного покриття на деяких вулицях Старого міста (що в нього і без зайвих зусиль виходить). Не будуть провладні депутати підтримувати збереження старовинної бруківки. Після них - хоч потоп. Головне, щоб на відфотошоплених картинках у Мережі, зроблених з висоти пташиного польоту, все виглядало, як нікчемний блискучий фантик.

Прес-служба Хмельницької обласної організації ВО "Свобода"