4 жовтня
Олександр Симчишин: Ми ніколи не збудуємо чисте та красиве місто, якщо для кожного територія його відповідальності завершуватиметься порогом квартири

З кожним місяцем Хмельницький змінюється і росте. Про досягнення та невдачі розмовляли з міським головою свободівцем Олександром Симчишиним.

- Ви часто кажете, що працюєте для хмельничан. А яким ви уявляєте потенційного мешканця міста?

- У моїх очах хмельничанин ‒ молода, активна людина, яка прагне розвитку. Людина, яка хоче жити, працювати у рідному місті, а також цікаво тут відпочивати. І ми маємо створити якнайкращі для цього умови. Лише у цьому випадку зможемо розбудовувати місто, розвивати його економіку і робити так, щоб молоді не хотілося їхати звідси у мегаполіси чи за кордон. Ми будуємо дитячі садки, покращуємо матеріяльну базу шкіл, організовуємо нові культурні заходи, удосконалюємо комунальну царину, благоустрій, підтримуємо підприємництво та створення нових робочих місць ‒ все це має зробити комфортнішим життя хмельничан. Інститут суспільно-економічних досліджень оприлюднив Рейтинг безпечности обласних центрів України. Найбільш безпечним обласним центром визнано Хмельницький.

75% хмельничан переконані, що влада міста дбає про їхню безпеку. Також тішить, що 74% хмельничан вважають, що міський голова та міська рада своєю роботою покращують імідж міста.

- На яку вікову категорію орієнтуєтеся у роботі насамперед?

- За молоддю майбутнє. Але це не означає, що не потрібно працювати для людей середнього та старшого віку. Часто вони потребують значно більше нашої уваги і навіть піклування. Більшості пенсіонерів потрібна матеріальна підтримка. Ми виплачуємо зі скарбниці міста безпрецедентні суми матеріальної допомоги, відкриваємо "Університет третього віку", щоб старші хмельничани могли здобути нову професію чи хобі. Також облаштовуємо медичні амбулаторії у мікрорайонах, щоб мешканцям було ближче до лікаря, надаємо пільги на сплату комунальних послуг окремим категоріям населення. Але, безумовно, в пріоритеті для нас ‒ можливість розвитку молоді.

- Якими ще досягненнями міста за минулий рік пишаєтеся?

- Передусім я пишаюся людьми, які тут живуть, пишаюся перемогами наших спортсменів, пишаюся, що у непростій для бізнесу ситуації в країні в нашому місті зросла кількість підприємців. До цього ми теж доклали зусиль, знизивши податкові ставки, аби підприємці реєструвалися у Хмельницькому.

Святкування Дня міста недаремно проходило під гаслом "Знай наших". Хмельничанами, котрі мають значні досягнення у різних галузях, мають пишатися всі їхні земляки. Пишаюся, що цього року ми провели перший рок-фестиваль. Такої події чекала наша молодь. Він має стати традиційним і, впевнений, дуже популярним. Також я дуже радий, що мешканці міста з ентузіазмом сприйняли наші прагнення розвивати галузь спорту, створивши для цього максимально комфортні умови. Так, ми відремонтували стадіони "Поділля" та "Локомотив", відкрили нові пришкільні та дворові багатофункціональні майданчики. Приємно спостерігати, як на майданчиках займаються учні та майбутні спортсмени. Пишаюся, що нам вперше за десятки років вдається будувати нові дитячі садочки, відкривати медичні амбулаторії, оновлювати тролейбусний парк та комунальну техніку. Радий, що мали змогу вручити ключі від нового житла десяткам родин, зокрема учасникам російсько-української війни.

- У роботі довелося зустрітися з труднощами?

- Безперечно. Передусім проблемою є дефіцит кваліфікованих спеціалістів у комунальній царині. Сьогодні маємо понад дві сотні вакансій у комунальних підприємствах та управліннях муніципальних компаній. Звісно, зарплати не надто високі, і ми це розуміємо, але така робота могла б стати непоганим стартом для молоді, що здобула робітничі спеціальності. Зараз ми шукаємо шляхи вирішення цієї проблеми. Насамперед думаємо, як зробити роботу в комунальних підприємствах привабливішою. Для цього стимулюємо працівників житлом ‒ кілька десятків квартир уже отримали люди, що працюють в КП "Електротранс" та "Хмельницьктеплокомуненерго". Також ми детально вивчаємо умови праці на підприємствах, за допомогою анонімного анкетування оцінюємо, як можна зробити комфортнішою роботу в кожній установі. Не надто багато охочих працювати і в місцевому самоврядуванні. Також маємо вакансії. Так, наприклад, місце головного архітектора Хмельницького досі вакантне.

- Хмельницький ‒ зелене місто?

- Ми маємо унікальні можливості для того, щоб наше місто стало "зеленим серцем країни: річка та пляж майже у центрі міста, прибережні зони, парки. Зараз документально затверджуємо нові сквери, аби у жодного забудовника не піднялася рука їх знищити. Продовжуємо працювати над створенням "Молодіжного парку". Шукаємо нові місця у кожному мікрорайоні, де можна було б облаштувати зони відпочинку. Займаємося благоустроєм наявних. Але ми бачимо, як чимало хмельничан байдуже ставляться до свого міста, дозволяють собі не прибрати сміття після свого відпочинку, викинути папірець повз урну, розтрощити лавку чи зірвати квіти з муніципальної клумби. Розуміючи, що працівники комунальних служб не впораються із прибиранням величезних зелених зон, ми організовуємо толоки. Але участь у них беруть здебільшого працівники міськради та комунальних підприємств. Цьогоріч попросили наші муніципальні управлінські компанії організувати такі самі толоки у дворах будинків. На жаль, допомогти комунальникам вийшли одиниці. Проте тих, хто давав поради, що і як робити, були десятки. Ми ніколи не збудуємо чисте та красиве місто, якщо для кожного територія його відповідальності завершуватиметься порогом квартири чи власного подвір'я.

- Вас можна часто побачити у дворах хмельницьких будинків. Кажуть, що Ви контролюєте роботу комунальних служб. Чи ефективна така перевірка?

- Не лише контролюю роботу, а й шукаю проблеми, які не бачать або свідомо приховують працівники компаній та управлінь міськради. Нікого не дивує, коли керівник підприємства приходить на виробництво і спостерігає, як там йдуть справи. Так само і в роботі міського голови ‒ з крісла в кабінеті я ніколи не зможу побачити, чим живе моє місто, оцінити своїх підлеглих. Щотижня кілька годин я витрачаю на те, щоб побачити роботу наших комунальних служб та підрядних організацій. Результати таких перевірок однозначно є. Це і кадрові рішення, і ставлення до деяких підрядних організацій. Та і муніципальні компанії почали відповідальніше ставитися до роботи ‒ мало кому хочеться "попастися" на халтурі.

Розмовляла Ольга Саліпа