12 липня
Юрій Смаль: Незалежність України ‒ велика перемога ідей, які завжди сповідую і підтримую

Смаль Юрій Валентинович. Народився 1956 року. Заступник голови фракції ВО "Свобода" у Хмельницькій обласній раді. Член президії облради. Член комісії обласної ради з питань бюджету та фінансів і депутатської групи "Протидія політичним репресіям та захист здобутків Революції Гідності". Має професійно-технічну освіту. Активний учасник Помаранчевої революції та Революції гідності. Комендант хмельницького Майдану та командир самооборони Майдану в Хмельницькому. Волонтер. Нині ‒ пенсіонер.

Коли пишеш коротку біографічну довідку Юрія Валентиновича, рука не здіймається набрати на клавіатурі "пенсіонер". Ліпше ‒ молодий та активний. Сьогодні він у партійному наметі проводить прийом громадян, завтра ‒ у Старій Синяві відстоює інтереси жителів об'єднаної територіальної громади, післязавтра вже у Летичеві допомагає не допустити незаконний розподіл земель громади. Як вдається все встигати ‒ запитаємо у Юрія Смаля.

Що спонукало піти в політику?

Я став свідком багатьох державотворчих подій, починаючи від здобуття незалежності до Революції гідності. Незалежність України ‒ велика перемога тих ідей, які завжди сповідую і підтримую. Але відразу в політику не йшов. Лиш придивлявся. На те було багато причин, у тому числі мав доволі успішну власну справу. З часом усвідомив ‒ маю долучитися до будівництва української України.

До облради вас обрали за округом в обласному центрі. З якими проблемами найчастіше звертаються хмельничани?

Складне матеріальне становище людей ‒ ось головне. А взагалі я живу на своєму окрузі, тому проблеми території знаю не лише зі слів місцевих жителів. Мікрорайон будувався навколо двох потужних виробництв ‒ завод "Катіон" та радіотехнічний завод. Тому на території мікрорайону проживає багато колишніх працівників цих заводів похилого віку. І не секрет, що державне пенсійне та медичне забезпечення у нас нікудишнє. Пожинаємо наслідки бездіяльності міської влади з часів незалежності: зношений житловий фонд, зруйновані прибудинкові території, брак облаштованих місць для дитячого дозвілля тощо.

Вдається допомогти і як саме?

Найменше, що я можу зробити ‒ розподілити свій грошовий фонд депутата обласної ради між тими, хто потребує допомоги. Інші нагальні питання вдається втілити в життя завдяки координації моїх зусиль, громади, міського голови Олександра Симчишина, фракції ВО "Свобода" у Хмельницькій міській раді та депутата-свободівця міськради на цьому ж окрузі Володимира Ясенка. Поступово відновлюється вуличне освітлення. Цьогоріч запланували облаштувати вуличне освітлення на території приватної забудови. По вулиці Тернопільській встановлено дитячий майданчик із комплексом антивандальних тренажерів. Побудовано вуличний проїзд між Львівським шосе та Молодіжною із водовідведенням, а також під'їздну дорогу по Тернопільській. Щодо останнього, на жаль, здорожчання проекту не дозволили відразу зробити і водовідведення. Зараз розробляється проектно-кошторисна документація на облаштування прибудинкової по вул. Тернопільська, 34/4, а по Львівському шосе 53/2 роботи розпочаті. Не буду усе перераховувати ‒ працюємо, змінюємо місто.

За кожним із депутатів-свободівців у облраді закріплено кілька районів, якими ви опікуєтесь. Це особливість Вашої фракції. Навіщо такий розподіл?

Усіх депутатів-свободівців обрали в округах в обласному центрі. При цьому "Свобода" має партійні осередки чи не по всій Хмельниччині, тож як депутати облради ми повинні тримати контакти із представниками громад всієї області. Якщо в одному із районів виникає проблема, депутат, за яким він закріплений, може оперативно зреагувати і стати на підтримку жителів тої чи іншої громади.

Які райони закріплені за вами? Доводилось вирішувати проблеми жителів?

Летичівський і Старосинявський. На Летичівщині проблемних питань виникало менше. Наприклад, довелося втрутитися щодо упередження незаконного розподілу земельних ділянок головою Летичівської ОТГ. На Старосинявщині буваю частіше. Із найбільшого спільно із місцевими свободівцями та небайдужими громадянами захистили держпідприємство "Пасічна" від рейдерських атак; у селі Адампіль на нашу вимогу інвестор зобов'язався ліквідувати усі можливі екологічні ризики через будівництво заводу з переробки сої (підписано відповідний Меморандум між місцевою радою та інвестором); зупинили ліквідацію прикриту реорганізацією 8 навчальних закладів району.

Нещодавно облрада розглядала рішення про використання червоно-чорного прапора на території області. Цю скандальну сесію пам'ятатимуть довго. Чому більшість не підтримувала ініціативу?

Тут варто розуміти якісний склад обласної ради. Якщо його порівняти із депутатським корпусом Хмельницької міської ради, то побачимо величезну ментальну прірву. Останні набагато прогресивніші, аніж обласні обранці. Тому у міській раді під час ухвалення аналогічного рішення не виникало жодних питань. На жаль, частина депутатів облради ‒ звичайнісінькі "перефарбовані регіонали". У людей цієї формації спотворені підходи до використання української символіки. У них типова компартійна структура мислення. Логічно, що вони не можуть підтримати використання прапора національно-визвольної боротьби, адже це суперечить їх світогляду. Вони сповідують кардинально інші від патріотично-націоналістичних ідеї побудови сучасної України. Завдяки підтримці добровольців Легіону Свободи, інших учасників російсько-української війни, громадських активістів із другої спроби поданий свободівцями проект рішення більшість в облраді все ж підтримала.

Схожа ситуація виникла під час голосування за звернення щодо ухвалення Антиолігархічного пакета, запропонованого націоналістами. Облрада його не підтримала. Ви очікували на такий розвиток подій?

Напередодні у ході перемовин деякі політичні сили висловили підтримку Антиолігархічному пакету докорінних перетворень, а на момент голосування різко змінили свою позицію. Також у складі депутатського корпусу облради перебувають представники кланово-олігархічних структур. Зокрема, фракція політичної партії "За конкретні прави" фінансується одіозним олігархом Олександром Герегою, який голосував за диктаторські закони 16 січня. Переконаний, допоки у всіх органах влади будуть перебувати представники бізнесу ‒ вони завжди будуть лобіювати власні інтереси і байдуже, що ті суперечитимуть закону та добробуту громади.

На вашу думку, зареєстровані народними депутатами-свободівцями законопроекти з Антиолігархічного пакета дійсно сприятимуть викоріненню корупції в Україні та розвитку національної економіки?

Вони нададуть потужний поштовх до впорядкування суспільного договору між органами влади та громадянами держави. Але докорінно країна зміниться тоді, коли трансформується свідомість українського суспільства.

Згадаймо події Революції гідності. Тоді ви очолили Самооборону Майдану в Хмельницькому. Навіщо її було створено і чи виправдав себе такий крок?

У листопаді 2013 року гідності мене призначили комендантом хмельницького Майдану. Це була велика відповідальність та широке коло обов'язків ‒ упорядкування життєдіяльності Майдану, відправка підсилення на столичний Майдан. Хмельницька сотня ‒ одна з найактивніших учасників революції (матеріально підтримували, допомагали організаційно, блокували органи влади, першими йшли під кулі снайперів). Після 20 лютого 2014, коли снайпери розстріляли моїх побратимів та інших українців на Інститутській, ситуація у тому числі в Хмельницькому виходила з-під контролю. Тоді мені запропонували очолити Самооборону. Протягом кількох тижнів це був чи не єдиний орган влади в місті й області на тлі дестабілізованої роботи решти територіальних підрозділів центральної влади. Далі підрозділи Самооборони зареєстрували по всій області. Нам вдалося стримати кризові ситуації на Хмельниччині. А на початку московсько-української війни допомогли військовому комісаріату розгорнути першу хвилю мобілізації.

Нещодавно у вас народився внук. Як почуваєтеся у новому статусі, дідусю? Багато часу проводите з малюком?

Ці відчуття можуть зрозуміти тільки бабусі та дідусі (замріяно посміхається ‒ прим. ред.). Я із захопленням спостерігав за друзями, однопартійцями, як вони бавилися зі своїми внучатами. Але коли на світ з'являється маленька людина, твій нащадок, продовжувач роду, прізвища, а можливо й ідей ‒ геть інший рівень відчуття. На жаль, не маю можливості проводити з малечею стільки часу, скільки б хотілося.

У якій країні ви би хотіли, щоб жив новонароджений онучок?

Тільки в Україні. Але в Україні, побудованій на засадах патріотизму, ідеях націоналізму та соціальної справедливості.

"Свобода" зможе побудувати таку країну?

Якщо реалізувати усі пункти партійної Програми захисту українців отримаємо країну, про яку мріють всі свідомі громадяни нашої держави. Вірю у своїх побратимів. Разом ми неминуче досягнемо мети. На прийдешніх президентських і парламентських виборах ВО "Свобода" зайде в Верховну Раду потужною фракцією, а лідер Олег Тягнибок стане першим справжнім українським Президентом.

Розмовляла Анна Мунько