9 вересня 2009
Звернення Хмельницької "Свободи" до Кабінету міністрів України та Антимонопольного комітету України з приводу електронної звітності підприємців

Починаючи з червня 2009 року Державною службою зайнятості України та Міністерством праці та соціальної політики України чиниться нечуваний тиск на підприємства та підприємців на всій території України.

Під благовидним приводом залучення підприємств до подання звітності в службу зайнятості у електронному вигляді з використанням електронних цифрових підписів, державним центром зайнятості в порушення ст. 5 закону України "Про корупцію" у відвертій формі лобіюються інтереси приватної структури-посередника, а саме ТОВ "Електронний світ України"(директор Яворський Є.М.), яке створило електронний портал (Інтернет-сайт) з обслуговування процедури створення та доставки звіту до отримувача (державного органу). При цьому працівники служби зайнятості в порушення норм Законів України "Про державну службу" та "Про корупцію" виступають фактичними представниками цієї приватної структури, пропонують підписати договори на обслуговування з ТОВ "Електронний світ України" та видають оригінали рахунків для оплати за послуги посередника в подані звіти!

При цьому ТОВ "Електронний світ України" фактично монополізує ринок послуг з подачі електронної звітності до державних органів, оскільки використання інших фірм-посередників для подання звітності в службу зайнятості не допускається (хоча така можливість існує) та встановлює монопольні, нічим не обґрунтовані розцінки на послуги з доставки електронних звітів. Так приватним підприємцям-фізичним особам, які подають в службу зайнятості лише 1 раз на квартал розрахункову відомість з перерахування страхових внесків (тобто 4 звіти в рік) пропонується річний договір на обслуговування в ТОВ "Електронний світ України" вартістю 180 грн., а з 01.09.2009 р. ‒ вартістю 300 грн. Для юридичних осіб вартість послуг складає відповідно: 480 грн., а з 01.09.2009 р.: 840 грн.

Особливо цинічним є тиск Міністерства праці та соціальної політики України на державні та комунальні підприємства та установи (лист Мінпраці № 810/0/15-09/13 від 02.07.09) при важкій ситуації в бюджетній галузі, катастрофічній нестачі коштів, Міністерство вимагає подавати звітність по заборгованості із заробітної плати та страхових платежів за допомогою все того ж посередника - ТОВ "Електронний світ України" та його порталу: www.iforma.com.ua.

Хмельницька обласна організація ВО "Свобода" вимагає припинити протиправні дії Міністерства праці та соціальної політики України й Державного центру зайнятості, оскільки подання звітності в електронному вигляді є добровільним. Також вимагаємо притягнути до відповідальності керівників або уповноважених ними осіб названих державних цільових фондів за порушення вимог законодавства про державну службу, про вчинення корупційних дій, а також порушення вимог антимонопольного законодавства та створення нерівних умов для згаданого суб'єкта господарювання.

Хмельницький обласний комітет ВО "Свобода"