3 листопада 2009
Заява Славутської "Свободи" щодо порушень чинного законодавства зі сторони організаторів "Дня комсомолу"

Славутському міжрайонному прокурору.

Старшому раднику юстиції.

Мушинському В.С.

Копія: Голові міста Славута.

Сидору В.Б.

Гапонюка Василя Костянтиновича.

голови Славутської міської організації.

ВО "Свобода".

Заява.

Прошу Вас, вжити заходів прокурорського реагування стосовно порушень чинного законодавства зі сторони організаторів заходів присвячених 91й річниці відзначення дня комсомолу (керівник заходу - секретар районної організації КПУ ‒ В.А.Паразінський).

Також прошу внести акти прокурорського реагування до працівників освіти, які сприяли незаконному залученню до політичної акції студентів 1-го курсу в кількості 18 (вісімнадцяти) чоловік Славутського технічного ліцею 29.10.2009 р. в містах Славута, Шепетівка, Нетішин.

Суть справи полягає в тому, що напередодні "Дня комсомолу" (29 жовтня) технічний ліцей відвідали представники Славутської міської організації КПУ та залучили 18 (вісімнадцять) першокурсників ліцею до участі в заходах присвячених 91-й річниці комсомолу, що повинен був відбутися в м.Шепетівка біля музею М.Островського.

Під час відвідин, в класі за участю класного керівника, був складений список студентів, що поїдуть на екскурсію до музею М.Островського та будуть приймати участь в політичній акції Славутських і Шепетівських міських та районних організацій КПУ.

Цей же список був затверджений і керівництвом ліцею, на підставі цього студенти були зняті з учбового процесу 29 жовтня 2009 року.

Ранком 29 жовтня в 9.30 год. вказані студенти першого курсу Славутського технічного ліцею (18 чол.) під керівництвом секретаря Славутської районної організації КПУ Паразінського В.А. виїхали від партійного офісу комуністичної партії в місті Славута до міста Шепетівка.

Там вони крім відвідин музею прийняли участь у роздачі партійної літератури з агітаційного намету КПУ. Потім секретарем Славутської районної організації Паразінським В.А. на площі перед музеєм трьом студентам Славутського технічного ліцею було вручено комсомольські квитки.

Таким чином було порушено ч.3 ст.37 Конституції України, яка забороняє створення організаційних структур політичних партій в навчальних закладах (Славутський технічний ліцей).

Порушниками Конституції України в даному випадку є керівники структурних підрозділів КПУ та керівництво ліцею, яке направило організовано студентів І курсу Славутського технічного ліцею на політичну акцію КПУ.

Разом з тим керівники Славутської і Шепетівської міських і районних організацій, готуючись та проводячи політичну акцію з масовою участю громадян та проїздом містами і селами задіяного автотранспорту, в порушення ч.1 ст.39 Конституції України, не сповістили органи виконавчої влади населених пунктів "про проведення масових заходів…".

Дані дії керівників організацій КПУ підпадають під ознаки порушень ст..1851 КУпАП (порушення порядку організації проведення зборів, мітингів, вуличних походів, демонстрацій).

Дії або бездіяльність керівництва виконавчих органів влади, міського управління освіти та керівництва Славутського технічного ліцею підпадають під ознаки порушень передбачених ст..1852 КУпАП (створення умов для організації і проведення з порушенням установленого порядку зборів, мітингів, вуличних походів або демонстрацій ‒ сприяння та організація участі студентів І-го курсу Славутського технічного ліцею в акції комуністичної партії 29 жовтня в м.Шепетівка та проїзд по вулицям сіл району та міст Славута, Шепетівка, Нетішин).

В умовах правового нігілізму зовсім не дивно, що з часу вказаних порушень посадовими особами та органами місцевого самоврядування і їх виконавчими органами ніяких дій щодо порушників Конституції України та Закону України "Про місцеве самоврядування" не здійснено.

Згідно Закону України "Про місцеве самоврядування":

1. Повноваження виконавчих органів місцевих рад:

- ч.1. п.а п/п 1 ст. 32 ‒ управління закладами освіти (виходячи з наведеного факту ‒ управлінням закладами освіти не відбувається);

2. Повноваження міського голови з організаційно-розпорядчих та координаційних дій:

- ч.3 п/п 1 ст.42 ‒ забезпечує щодо здійснення в межах наданих законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституцій та Законів України (забезпечення громадського порядку (проведення мітингів, шествій) та щодо виконання своїх обов'язків міським управлінням освіти).

Відповідальність посадової особи за здійснення чи не здійснення наданих повноважень передбачена ч.4 ст.42 Закону України "Про місцеве самоврядування".

Керуючись ст..40 та п.5 ч.1 ст.121 Конституції України,.

Прошу:

1. Провести службові та прокурорські розслідування і вжити відповідних заходів до порушників Конституції України та Законів України.

2. Застосувати до порушників адміністративні та фінансові санкції згідно допущених порушень передбачених ст..ст. 1851 та 1852 КУпАП.

Координатор громадсько-політичного об'єднання демократичних сил "Наша Славутчина", голова Славутської міської організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода".

В. Гапонюк