Роман "Сокіл" Сокуренко
Роман

Боєць "Легіону Свободи". Міліціонер у складі батальйону "Азов". Прихильник "Свободи". 10 серпня 2014 року отримав важке поранення під Іловайськом та помер у німецькій лікарні після 44 днів за життя.

Роман Сокуренко народився 18 січня 1983 року в м. Новоукраїнка, Кіровоградської області. Коли Роману виповнилося два роки, його батьки розвелися і він з матір'ю переїхав до Корсунь-Шевченківського Черкаської області. У 1990 року пішов навчатися до місцевої загальноосвітньої школи №1, де закінчив 9 класів. Навчався добре, особливо цікавився історією України та всесвітньою історією.

Після навчання в школі вступив до Кіровоградського професійно-технічного училища підготовки робочих кадрів, де здобув спеціальність зварювальника (навчався в філії в м. Кривий Ріг).

У 2001-2002 роках проходив строкову військову службу в дислокованому у м. Києві 20-й рухомому пункті управління Генерального Штабу ЗС України (в/ч А-3521). По тому працював за спеціальністю. Активно займався спортом: греко-римською боротьбою, легкою атлетикою, грав у складі футбольних команд "Максимір", "Спортінг-Корсунь", здобув звання чемпіона першої ліги Корсунь-Шевченківського району з міні-футболу сезону 2012-13 рр.

Був прихильником ВО "Свобода".

З кінця 2013 року брав участь у подіях Революції Гідності, тижнями жив в КМДА разом з корсунськими свободівцями, в найгарячіші моменти пліч-о-пліч з нашими побратимами захищав революційний майдан від штурмів "Беркуту", ніколи не ховався за спинами своїх друзів.

З початком військових дій на сході України разом із кількома земляками вступив добровольцем до батальйону МВС "Азов", отримавши псевдо "Сокіл". 10 серпня під Іловайськом, дістав тяжке поранення у живіт, намагаючись врятувати двох побратимів, що потрапили під вогонь снайпера (рядові міліції Андрій Дрьомін ("Світляк") та Микола Березовий ("Береза) у тому бою загинули). Переніс десятки операцій в Дніпропетровській обласній клінічній лікарні імені І. Мечникова та в столичному Національному інституті хірургії та трансплантології імені О. Шалімова. Після 44 днів боротьби за життя помер 23 вересня 2014 року у військовому госпіталі Бундесвера в місті Ульм (Федеративна Республіка Німеччина).

У Корсуні-Шевченківському ім'я Романа увічнено в назві вулиці, на якій він проживав. На фасаді Корсунь-Шевченківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1, в якій навчався Роман, відкрито меморіальну табличку у пам'ять про загиблого Героя.

Указом Президента України № 651/2014 від 14 серпня 2014 р., "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України", нагороджений медаллю "За військову службу Україні". Нагороджений Почесною відзнакою "За заслуги перед Черкащиною" (посмертно).